Cunoscând istoria ţării, faci un pas spre viitor.

Invitaţie la expediţie RFA şi YOFF


   Primăvara este aici, vara este aproape. Vă invit la o expediţie într-o zonă cu multe obiective istorice RFA, zone protejate WFF şi drumuri bune...
   Să ajungeţi la Sibiu este uşor, pe drumurile naţionale cunoscute.
   La Sibiu puteţi vizita Cetatea Sibiului (YO-00466 / SB-F49), Muzeul Naţional Brukenthal situat în Palatul Brukenthal (SB-P01), Muzeul de Istorie Naturală, Biserica Fortificată din Guşteriţa (YO-00962 / SB-F74), Biserica Fortificată Turnişor (YO-00986 / SB-F98) dar şi alte locuri interesante, iar dacă aveţi norocul să fie şi câte un festival sau alte manifestări culturale (sunt o mulţime... gratis, în centrul oraşului...), n-o să regretaţi.
Când v-aţi săturat de Sibiu, vă propun să plecaţi pe Drumul Judeţean 106, numit şi Drumul Agnitei care vă duce până în oraşul Agnita. În fotografia de mai jos, ieşirea din Sibiu.
                       Pînă la Agnita veţi parcurge 59 de km, pe un drum ca-n palmă, de nota 10... Nu credeţi? Mergeţi şi vedeţi. Dar asta să nu vă îndemne să apăsaţi pedala de acceleraţie prea mult. Doar vre-o 12-13 km sunt drum aproape drept. În rest, tot un deal ş-o vale, curbe când la stânga când la dreapta, aşa că circulaţi cu grijă...Frumos nu? Dar să vedeţi ce urmează...


   După 13 km la stânga apare drumul spre localitatea Daia, apoi Roşia şi Vurpăr, cale de 16 km, unde se găseşte o Biserică fortificată (YO-00479 SB-F62) din sec. XIII.
   După alţi 7 km, înainte de intersecţia cu intrarea în localitatea Cornăţel, pe partea stângă întâlniţi un izvor cu o apă excepţioanală. Umpleţi buteliile... Posibil să fie coadă...
   Apoi alţi 8 km la dreapta este drumul spre localitatea Hosman (cca 1km), unde se găseşte Biserica fortificată (YO-00446 / SB-F29) sec. XIII.
   Dacă aţi trecut de Hosman, după 4 km la dreapta se deschide drumul spre localitatea Marpod unde găsiţi altă Biserică Fortificată ( YO-00451 / SB-F34) sec. XIII.
   Dacă nu aţi intrat spre Marpod, după 1km pe partea stângă vedeţi Mănăstirea de Maici de la Ţichindeal, apoi după alţi 3 km veţi intra în prima localitate străbătută de drumul judeţean, Norchrich cu Biserica Fortificată (YO-00460 / SB-F43) din sec. XIII.
   La ieşirea din Nocrich este o curbă strânsă la dreapta, apoi una tot aşa la stânga. După 4 km intraţi în localitatea Alţâna, cu Biserica Fortificată YO-00951 – SB-F63 din sec. XIV.
Apoi după alţi 7 km lăsaţi la stânga satul Vecerd şi intraţi în localitatea Ighişu Vechi. Aici atenţie la cele trei curbe foarte strânse în chiar inima localităţii, prima la stânga, a doua la dreapta şi apoi tot la dreapta...
   Mai aveţi 5 km până la Bârghiş de unde la dreapta, dupa 8 km ajungeţi în oraşul Agnita. Aici veţi găsi Biserica Fortificată YO-00419 / SB-F02 datând de pe la 1400, dar şi urmele unei cetăţi vechi şi "de demult" (sec. XIII)...
   Prin Agnita veţi avea ocazia sa întâlniţi poliţia cam peste tot.


La 4 km de Agnita se găseşte localitatea Dealu Frumos cu Biserica Fortificată datând din sec. XIII. La 1 km înainte de intrarea în localitate este situat un monument (anul 1858) şi punctul cu Centrul Geografic al României.


Aici am avut o expediţie în anul 2011. Povestea este descrisă pe blogul meu: 

   Tot acest traseu se găseşte în zona protejată YOFF-183 respectiv ROSPA-0099.
Ca drum de întoarcere puteţi alege Agnita-Sighişoara-Mediaş-Sibiu sau Agnita-Bârghiş-Pelişor (YO-00463 / SB-F46)-Moşna (YO-00456 / SB-F39) –Mediaş (YO-00452 / SB-F35 si YO-00965 / SB-F77) -Sibiu.    Pe traseul doi între Bârghiş şi Mediaş aveţi un drum cu asfalt cam "sălbatic" note de la 4 la 7...
Dacă circulaţi prin localităţi dimineaţa în jurul orei 8 sau spre seară, atenţie la animalele care se duc sau se întorc de la păscut. Să nu vă miraţi dacă localnicii uită de trotuare şi circulă mai mult pe "calea vacii"... Pe această rută există şi câteva locaţii pentru cazare dar eu nu le-am vizitat.
   Alte informaţii privind obiectivele fortificate, situare, codificare, etc. din jud. Sibiu (sau din ţară) aflati pe acest blog.

Diverse sfaturi privind dotarea într-o expediţie găsiţi la adresa: 

Drum bun, propagare bună şi pile-up-uri bine "garnisite"...

Nota:

Acest articol a fost publicat prima data la 3 Mai 2016 pe saitul radioamator.ro si are 2550 cititori.

Un comentariu:

  1. Eu zic "foarte interesant" si multumesc mult pentru prezentare si informatii,
    Vasile, yo7awz

    RăspundețiȘtergere